Beytullah Şentürk'ü Hedef Alan Asılsız Haberler Suç Teşkil Ediyor
Haber
06 Aralık 2023 - Çarşamba 20:09
 
Beytullah Şentürk'ü Hedef Alan Asılsız Haberler Suç Teşkil Ediyor
Ünlü Metafizik uzmanı Beytullah Şentürk, adı hakkında çıkan haberlerle ilgili kamu oyununa yazılı açıklamada bulundu.
Samsun Haberi
Beytullah Şentürk'ü Hedef Alan Asılsız Haberler Suç Teşkil Ediyor

Metafizik Uzmanı Beytullah Şentürk yaptığı yazılı açıklamada şunlara yer verdi, asılsız paylaşımlarla kendisinin lekelendiğini ve  bir haber sitesinde M.K. tarafından yapılan ifadeler paylaşıldığını söyleyen Şentürk, Bu haber, başlık olarak "Cinci Hoca Baltayı Taşa Vurdu" ifadesini içermektedir. Ancak, gerçekte baltayı taşa vuran M.K.'nin asılsız ifadeleri ve bunları haber olarak sunan ilgili haber sitesidir’ dedi.


Şentürk açıklamasında, Bu haber başlığı, kamuoyunda beni 'cinci' olarak tanıtmayı hedeflemekte, ancak bu durum suç teşkil etmektedir. Yüksek mahkeme kararlarına göre bir haberin kamuoyuna sunuluş biçimi, kamu yararı amacına hizmet etmelidir. Haberler, okuyucuda düşünsel aynılık izlenimi oluşturacak şekilde, sansasyon yaratma veya kişileri küçük düşürme gibi öznel amaçlar yerine kamu yararı gözetilerek sunulmalıdır.


Halen yargılaması devam eden bir içeriğin gizliliği elzemdir ve henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. Ancak, bu durum kamuoyunu yanıltıcı haber başlığı ve içeriği ile suç teşkil etmektedir. Toplumdaki saygınlığı ve kişilik haklarını korumak adına basının adli haberleri verirken hukuka uygunluk kriterlerine riayet etmesi gerekmektedir.


Beytullah Şentürk, ilgili haber sitesi hakkında da yasal adımlar atacağını söyledi, çünkü hukuka aykırı yayınlar kişilik hakkını ihlal etmektedir.

 


Metafizik alanında önemli araştırmalar ve çalışmalar gerçekleştirdiğini de aktaran Beytullah Şentürk, ülkemizde ve yurt dışında saygın bir isim haline gelmiştir. Almanya'nın Hessen kentindeki birkaç hastanede Nöroloji ve Psikiyatri çalışmalarına katılmış, İngiltere Londra Metropoliten Üniversitesi'nde Metafizik üzerine konferanslar vermiş ve birçok ulusal - yurt dışı televizyon programına konuk olarak katılarak Metafizik alanında yorumlar yaptım’ dedi. 


HUHUKİ SÜREÇ BAŞLATTIM


Beytullah Şentürk, metafizik konularında gazete, dergi ve internet sitelerinde makaleler yayınlayarak bu alandaki bilgi birikimini geniş kitlelere ulaştırmıştır. Ancak, kendisi hakkında asılsız paylaşımlar yapan bazı kişiler ve haber siteleriyle karşı karşıya kalmıştır. Bu asılsız bilgi ve haberler, Şentürk'ün gerçek çalışmalarını ve bilgi birikimini çarpıtarak hukuka ve hakkaniyete aykırı bir şekilde sunmuştur.


Beytullah Şentürk, uzun bir süredir sessiz kalarak bu tür asılsız paylaşımlara karşı sessizliğini korumuş ancak artık bu duruma karşı yasal adımlar atma hazırlığında olduğunu belirtmiştir. Şentürk, kendisi hakkında asılsız paylaşımlar yapan tüm kişilere ve haber sitelerine karşı hukuki süreç başlatacağını ifade etmiştir.

 

METAFİZİK UZMANI BEYTULLAH ŞENTÜRK KENDİSİ HAKKINDA ASILSIZ PAYLAŞIM YAPAN TÜM KİŞİ VE HABER SİTELERİ HAKKINDA DAVA YOLUNA BAŞVURU YAPACAĞINI BİLDİRDİ.

 

Beytullah Şentürk, Metafizik alanında gerek ülkemizde gerekse de yurt dışında birçok araştırma, inceleme ve çalışma yapmış olup bu alanda ülkemizde oldukça tanınan çok da başarılı bir kişidir. Yine Beytullah Şentürk, Almanya’nın Hessen kentinde bulunan birkaç hastanede Nöroloji ve Psikiyatri alanlarında yürütülen bazı çalışmalara katılmış, yine İngiltere Londra Metropoliten Üniversitesinde Metafizik üzerine konferanslar vermiş yine yurt içi ve yurt dışında yayın yapan birçok televizyon programına Metafizik alanında yorum yapmak üzere konuk olarak davet edilmiş ve bu televizyon programlarına katılım sağlamıştır. Yine birçok gazete, dergi ve internet sitelerinde metafizik konularında makaleler yayımlamıştır.

 

Yani Beytullah Şentürk, metafizik alanında tam kapsamlı olarak ve profesyonel anlamda metafizik çalışmaları yapmakta ise de ülkemizde değerini bilmeyen bazı kişi ve haber siteleri tarafından asılsız paylaşım ve haberler yapılmaktadır. Metafiziğin gerçeklerini tüm dünyada anlatan Beytullah Şentürk gibi ilim sahibi bir kişinin ülkemizde bulunması son derece büyük bir şans olmasına ve bu konuda yüzlerce insanın bu ilimden fayda görmüş olmasına rağmen bazı kişi ve haber sitelerinin asılsız paylaşımları hukuka ve hakkaniyete aykırı düşmüştür. Bu nedenle de bu zamana kadar suskunluğunu koruyan Beytullah Şentürk, kendisi hakkında asılsız paylaşım ve haber yapan tüm kişi ve haber sitelerine karşı dava açma hazırlığı içerisinde bulunduğunu belirtti.

DAVACI OLDU

Beytullah Şentürk hakkında asılsız paylaşım yapan kişilerden M. K. İsim kişi yaşadığı birtakım sorunların çözümü konusunda yardım talep etmiş, kendisinden hiçbir talepte bulunulmadan sürece başlanmış ve sonuç olarak da M.K. isimli kişinin iyileşmesi ile süreç tamamlanmıştır. Ancak M.K. isimli kişi tüm bunlara rağmen teşekkür edeceğine asılsız paylaşımlarda bulunarak Beytullah Şentürk’ü karalamayı tercih etmiştir. Bu konudaki asılsız paylaşımları nedeniyle Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde M.K. hakkında soruşturma dosyası açılmış ve savcılık tarafından M.K. ‘nın paylaşımlarının asılsız ve iftira boyutunda olduğu kabul görerek kamu davası açılmıştır. Yine M.K. nın paylaşımları özel hayatın gizliliğini ihlal etmektedir. Zira TCK Madde 134’de “ Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.” hükmü ve Türk Ceza Kanunu Madde 136’da “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Hükmü yer almakta olup bu hükümler gereği tüm paylaşım ve haberler açıkça suç teşkil etmektedir. Yine aynı şekilde M.K. hakkında Beytullah Şentürk’e yönelik saldırı niteliğindeki eylemleri için alınan uzaklaştırma kararları da birçok kez ihlal edilmiş ve ihlal nedeniyle M.K. hakkında mahkeme kararı ile tazyik hapsine karar verilmiştir. M.K. ise bu durumu hukuksuz bir şekilde cezaevine gönderildim şeklinde aksettirmeye çalışmaktadır. Ancak izah edildiği üzere uzaklaştırma kararlarını ihlal ettiği için cezaevine gönderildiğini bildirmeyerek gerçeği saklayan M.K. aynı kötü niyeti ile gerçek dışı paylaşımlarına devam etmektedir. Bu ihlal içerikli paylaşımları nedeniyle M.K. ‘nın tekrar ve daha uzun süreli tazyik hapsine çarptırılacağı da nettir. Bu konu başta olmak üzere asılsız paylaşımlar konusunda Beytullah Şentürk tüm yasal yollara başvuracağını çok net bir şekilde tekraren bildirdi.

 

Yine haber sitelerinden bir tanesinde de Beytullah Şentürk hakkında asılsız paylaşımlarda bulunan M.K. ‘nın beyanlarını içerir haber paylaşımı yapılmıştır. Bu haberin başlığında “Cinci Hoca Baltayı Taşa Vurdu “ içeriği yazılıdır. Ancak baltayı taşa vuran, asılsız paylaşım ve iftira içerikli paylaşım yapan M.K. ve bunu haber olarak paylaşan ilgili haber sitesidir. Zira haber başlığı dahi kamuoyu nezdinde Beytullah Şentürk’ü cinci olarak tanıtmayı amaçlamakta ancak suç teşkil etmektedir. Yüksek mahkeme kararlarında dahi bu durum “Haber, kamuoyuna sunuluş biçimi itibariyle de kamu yararı amacına hizmet etmelidir. Bir haberin, diğer bir haberle birlikte, okuyucuda düşünsel aynılık izlenimi oluşturacak ifade ve bütünsellik içinde verilmesinde kamu yararı amacının yerine, sansasyon yaratma, küçük düşürme, daha fazla tiraj sağlama gibi öznel amaçların öne çıkması durumunda da yayın hukuka aykırı olup, sorumluluk gerektirecektir.” şeklinde belirlenmiştir.

 

 

Yargılaması devam eden bir içeriğin gizliliği elzem olup henüz bir karara varılmamış yani bu konuda sonuçlanmış ve kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. Buna rağmen kamuoyunu yanlış yönlendirici haber başlığı ve içeriği açıkça suç teşkil etmektedir. Zira soruşturma ve kovuşturma sebebiyle kişinin toplumdaki saygınlığının zedelenmemesi yani kişilik hakkının korunması için basının adli haberleri verirken hukuka uygunluk kriterleri içinde hareket etmesi şarttır. Bu kriterlerin sağlanması suçsuzluk karinesine riayet edilmesinin ve lekelenmeme hakkının korunmasının en temel gereğidir. Bu nedenle Beytullah ŞENTÜRK, ilgili haber sitesi hakkında da tüm yasal yollara müracaat edeceğini bildirmektedir.

(HABER MERKEZİ)

Kaynak: Editör:
Etiketler: Beytullah, Şentürk'ü, Hedef, Alan, Asılsız, Haberler, Suç, Teşkil, Ediyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı