Bafra'da tütün üreticileri zor durumda
Haber
24 Şubat 2024 - Cumartesi 14:16
 
Bafra'da tütün üreticileri zor durumda
Samsun’un Bafra ilçesinde 2023 yılında ekilen tütünün alıcı firmalardan alımları başladı.
Bafra Haberi
Bafra'da tütün üreticileri zor durumda

Bafra Ovası’nda 2023 yılında 22 bin dönüm alana tütün ekimi yapıldı.
 

HaberOvası.com'un tarım haberine göre, Ovada Şubat ayı içinde fide ekimi, Mart sonuna kadar devam etti. Mayıs’ta fide yetiştirmesi devam eden tütün, Haziran sonu çapa, kırım ve dizimi, Ekim ve Kasım ayının sonuna kadar dizim devam etti.
 

İlçede bulunan tütün firmalarını ziyaret edip bilgi alan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,” Bafra ovasında, kırsalda tütünün devamı için bir an önce desteklenmesi lazım. 2023 yılında ekilen 2024 yılında satılan tütün 1,5 ton yok. Bafra’nın yüz yılardır kırsalda tek geçimi olan tütün, 2006 yılına kadar 30 bin ton devletimize tütün teslim eden, çiftçi ve alıcı firmaların yanındayız. 2006 yılında özelleştirme ile üretici yalnız bırakıldı. Devletimiz biran önce tütün yapan üreticiye sahip çıkması lazım. Diğer tarım ürünlere verilen desteğin, iki katını tütüne verilmelidir. Sebebi ise, çıkan tütün dekara 70 ile 80 kilogram, tütünü alan firmaların 125 liraya değil, 250 liradan alması gerektiğini. “ kaydetti.
 

Üreticilerle alıcı firmaların başı boş bırakıldığını anlatan Osman Tosuner,” Devletimiz alıcı firma olan 5 firmayı çağırıp, çiftçiye destek verilmeli, alıcı firmalarında isteği var, destek vermek için bizden almış olduğu verginin yüzde 83’ünü, yüzde 75’e düşürülürse, firmalar çiftçinin tütünü 300 liradan alır.” Dedi.
 

Çiftçinin bağ kuru 7 bin 500 lira, girdi maliyetlerine bakıldığında gübre, mazot, ilaç maliyetinin yüksek olmasından dolayı, çiftçiye tolerans tanınması lazım. Tütün maliyetleri yüksek, Devletimiz firmalarımızı ve çiftçileri mağdur etmeyeceğine inanıyorum. Devletimiz güçlüdür. Bizleri mağdur etmemeleri için biran önce torba yasasına koyup, bizlere destek vermelerini istiyoruz.” Dedi.
 

Samsun Alliance Karadeniz Sorumlu Bölge Müdürü Özcan Nazım,” Maliyetler arttı, mazot, gübre ve işçilik, yüzde 150 arttı, bizler bu sene ekiciyi sözde destekledik, devlet yüzde 60 açıkladı, biz yüzde 80’i geçtik. Çiftçi zor durumda tek bizim desteklediğimiz, avansı sezon başında veriyoruz. Tütünün tüm maliyetlerini firma peşin veriyor. Oradan ekici devam ediyor. Şuanda Bafra’nın katma değerleri tütünden geliyor. Devletimiz tütünde kendini geri çekti, Bafra’da 13 milyon kilogram tütünleri gördük. Şimdi ise 1,5 milyon çıkmıyor. Burada olmazsa mecburen dışarıdan tütün alınacak.” Dedi.
 

T.T.L tütün firması Eksperi Faruk Kara ise,” 2023 yılında ekilen tütün alımlarına başladık. Geçen sene üreticilerle 115 liradan anlaşma yaptık. 10 lirada pirim verdik 125 liradan alım yapıyoruz. Bizler isterdik alımlar bu yıl 150 liradan olsun, çiftçimizde memnun kalsın, gelecek sene tütün 200 lira olur. Vatandaşı tatmin eder ama fiyatlar yerinde durmuyor. Devlet yetkililerimiz buna biran önce çözüm bulmaları lazım.” Dedi.
 

Tütün üreticisi Komşu Pınar Mahallesinden Recep Topal, “10 dönüme 500 kilogram anca ala bildik. Biz tütün dikerken mazot 23 liradaydı, şuanda ise 46 lira, bir dahaki yıl nasıl dikeceğiz bilemiyoruz. Emek, işçilik ve gübre maliyetleri yüksek, nakliye olarak köyden firmalara getirmemiz bin 500 lira, devletimizden bizlere destek vermelerini istiyoruz. Tüm zirai tarım ürünlerine verilen destekleri, tütün üreticilerine verilmesini istiyoruz. ” Dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bafra'da, tütün, üreticileri, zor, durumda,
Yorumlar
Haber Yazılımı